Czym karmić mózg, czyli 5 smakowitych produktów, które poprawią Twoją sprawność umysłową

Super foods

Z organizmem jest trochę tak, jak z samochodem: kiedy o niego dbamy i dostarczamy odpowiedniego paliwa, odwdzięcza się wysoką kulturą pracą i dużym bezproblemowym przebiegiem. Analogicznie u ludzi – dobrostan fizyczny i psychiczny połączony z odpowiednią dietą dają naprawdę świetne rezultaty. Jest jednak pewien organ, o którego odżywianie powinniśmy zadbać w sposób szczególny: to mózg, czyli nasze centrum zarządzania.

Mózg to niesamowity narząd – zarządza funkcjonowaniem całego organizmu, umożliwia odbieranie, przetwarzanie i generowanie bodźców, przechowuje wspomnienia i tworzy myśli, wyobrażenia czy pragnienia. W pewnym sensie mózg to nasz własny, prywatny biokomputer. Gdy mózg przestaje pracować, ciało umiera.

Mały, ale żarłoczny

W stosunku do całego ciała nasz mózg jest naprawdę niewielki i stanowi raptem 2 proc. jego masy. To bardzo mało zważywszy na to, jak istotną funkcję pełni. Ale to właśnie mózg zużywa aż 1/5 dostarczanego tlenu, a jego pobór energii jest 10 razy szybszy niż innych narządów. Dzieje się tak, bo mózg – tak jak serce – pracuje cały czas, nawet wtedy, gdy śpisz. Dlatego warto karmić mózg tak, aby nigdy nie zabrakło mu energii do działania. Oto 5 produktów, które wprawią Twój biokomputer w dobry nastrój, poprawiając jego funkcjonowanie.

Orzechy

Na pewno często spotykasz się z opinią, że dla mózgu wyjątkowo dobrym pokarmem są orzechy włoskie, które same wyglądają niczym mini-mózg. I jest to prawda – ten gatunek orzechów zawiera wyjątkowo dużo wielonasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania tego najważniejszego organu.

Ale inne orzechy też są dla niego dobre. Nerkowce to źródło potasu, magnezu, cynku i żelaza, a orzeszki arachidowe (które wcale nie są orzechami, a nasionami rośliny strączkowej) i orzechy laskowe – również witamin z grupy B i witaminy E.

Złożone węglowodany

Cukier to podstawa – bez glukozy komórki mózgowe obumierają już po 15 minutach. Żeby mózg był w dobrej kondycji, lepiej dostarczać mu cukrów złożonych (np. chleba razowego, nieprzetworzonych płatków zbożowych, kasz czy brązowego ryżu). Cukry proste – słodycze czy ciastka – zapewnią glukozowego „kopa”, ale ich działanie zostanie bardzo szybko zneutralizowane przez insulinę, która obniży poziom cukru we krwi, a mózg znowu będzie głodny.

Warto pamiętać o tym, że mózg pracujący na pełnych obrotach potrzebuje więcej energii. Jeśli więc masz do wykonania jakąś pracę koncepcyjną, zaopatrz się w musli, orzechy i odrobinę suszonych owoców.

Ryby niehodowlane

Jednym z najważniejszych mózgowych budulców jest tłuszcza DHA, będący częścią grupy kwasów tłuszczowych omega-3. Ryby takie jak dorsz, łosoś, makrela czy tuńczyk to doskonałe źródło kwasów omega-3. Jak często trzeba je jeść, żeby mózg był w dobrej formie? Co najmniej 2-3 razy w tygodniu. Ważne, żeby były to ryby niehodowlane, jeśli nie chcesz przy okazji zatruć organizmu toksynami.

Badania pokazują, że korzyści z jedzenia ryb jest naprawdę wiele – dzieci, których matki jadły w ciąży ryby, mają o kilka punktów wyższe IQ od innych dzieci. To samo dotyczy dorosłych – jesz ryby, masz lepsze wyniki w testach inteligencji. Dodatkowo, jedzenie ryb opóźnia procesy starzenia komórek nerwowych. To by wyjaśniało, dlaczego uwielbiający sushi Japończycy nie tylko żyją dłużej niż inne nacje, ale też mają spory wkład intelektualny w technologiczny rozwój świata.

Awokado

To stosunkowo nowy gość na polskich stołach, który powoli zyskuje sobie grono wiernych wielbicieli. O jego dobroczynnych właściwościach wiedzieli już Aztekowie. Ten podstawowy składnik guacamole składa się w 30 proc. z łatwo przyswajalnych tłuszczów (tak, tak, również omega-3). Do tego jest źródłem magnezu, żelaza, potasu, witamin C, E i K, a także witamin z grupy B. Ma też więcej łatwo przyswajalnego białka niż krowie mleko. Awokado dostarczy nam też tyrozyny – aminokwasu, który kontroluje pracę mózgu, zwiększa wydolność organizmu, ogranicza apetyt i polepsza zdolność koncentracji.

Czekolada

Tak, to jest najlepsza informacja na koniec: czekolada jest dobra dla mózgu. I to zarówno mleczna, jak i gorzka, więc każdy znajdzie coś dla siebie. Spożywanie gorzkiej wpływa na poprawę umiejętności matematycznych i przeciwdziała wyczerpaniu umysłowemu. Z kolei mleczna polepsza pamięć i poprawia szybkość reakcji.

Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zdrowego żywienia i myślisz o zdobyciu kwalifikacji do zawodu dietetyka, rozważ studia. Pamiętaj, że zawsze możesz zaciągnąć u nas pożyczkę ratalną na naukę. To bardzo wygodna forma finansowania, która pozwala rozłożyć w czasie spłatę zobowiązania. W Vippo udzielamy pożyczek ratalnych nawet do 10 000 złotych bez skomplikowanych formalności i bez poręczycieli.

Twoja pożyczka
Kwota pożyczki
Okres pożyczki
  • Rata miesięczna:  PLN
  • RRSO: %
  • Do zapłaty:  PLN
  • Całkowita spłata po:  ratach
Szczegóły pożyczki i przykład reprezentatywny +

Sprytne porady VIPPO

vlad-gedroics-4ws_xLKQMWI-unsplash

Jak dbać o linię – poradnik dla zapracowanych

14 / 02 / 2020

Ani się obejrzałeś/aś, a skończył się styczeń. Nowe otwarcie i towarzyszące mu postanowienia o rzucaniu palenia, zrzuceniu wagi czy większej aktywności fizycznej to już raczej pieśń przeszłości. Niemniej, każdy moment...

Czytaj dalej
milan-popovic-BmyXTxyDL-I-unsplash

Nie taki remont drogi, jak go malują!

23 / 01 / 2020

Remont… na samą myśl o nim wielu z nas cierpnie skóra. Czasochłonny, kosztowny, wymagający cierpliwości do fachowca czy ekipy, potrafi wyprowadzić z równowagi nawet najspokojniejszą osobę. Ale tak być nie...

Czytaj dalej
Scoring

Scoring to podstawa, czyli jak budować dobrą historię kredytową

29 / 10 / 2019

Większość z nas w którymś momencie życia będzie musiała wziąć kredyt lub pożyczkę gotówkową. Gdy moment ten nastąpi, gotowość banku lub innej instytucji finansowej do pożyczenia nam pieniędzy będzie zależała...

Czytaj dalej

Pożyczka na dowolny cel. Decyzja od ręki. Pieniądze na koncie w ciągu 24h.